Amprenta unui narcisist îți schimbă viața la propriu, astfel încât ai nevoie de mult timp și resurse pentru a reuși să ieși de sub influența lui și să te vindeci. Iar dacă totul se întâmplă la o vârstă cât mai fragedă, devine și mai complex și greu de gestionat, pentru că realitatea narcisistului devine realitatea ta. Acest timp de abuz este cu atât mai grav cu cât este mai greu de depistat și urmele mai greu de „șters”.
Narcisismul este o tulburare de personalitate caracterizată prin imaginea distorsionată despre propria persoană, superioară tuturor. Centrat pe sine și lipsit de empatie, narcisistul este dependent de admirație, grandoare, succes, putere, obsedat de control. Pentru un narcisist doar el contează, iar ceilalți sunt „obiectele” prin care își satisface nevoile.
Sunt trei categorii mari și late în care specialiștii au împărțit persoanele cu asemenea tulburare:
– narcisistul grandoman
– narcisistul ascuns (vulnerabil)
– narcisistul malign
Mai există subcategorii în care se împart, cum ar fi narcisistul introvertit (în general aparțin de categoria narcisistului ascuns), sau narcisistul altruist (altruismul e doar o aura construită în jurul său), dar nu sunt consemnate în statisticile tulburărilor de personalitate. Însă indiferent de categoriile in care se împart și cât de diferiți pot fi, au destule caracteristici comune:
- grandomania
- lipsa empatiei
- realitatea paralelă în care trăiesc
- exploatarea celorlalți (în special prin vinovăție și rușine)
- discreditarea celor pe care îi consideră un pericol pentru imaginea lui
- lipsa respectului pentru limite
- abuzator psihic și (sau) fizic
- vor să fie considerați cei mai buni dar fără a depune un efort pentru asta
- nevoie constantă de atenție și admirație
- credința că sunt unici, speciali, ieșiți din comun
- relațiile lor se termină dezastruos
- au impresia că toți îi invidiază
- sunt super aroganți
- lipsa unui comportament constant
- lipsa întregului și echilibrului în relații
- incapabili să iubească dar foarte abili în a simula iubirea
- se folosesc de oamenii din jur pentru a-și crea o imagine falsă
- tind să controleze totul
- mint foarte mult
Narcisistii grandomani (sau comuni), sunt cei mai cunoscuți. Ei se află în centrul universului lor și în relațiile cu ceilalți încearcă să se pună mereu pe primul loc. Sunt agresivi, dominatori și vor că totul să se afle în controlul lor, inclusiv sentimentele oamenilor apropiați. Se folosesc de alți oameni pentru a ieși în evidență, acaparează discuțiile, atenția, consideră că au prioritate și problemele lor sunt cele mai importante. Rădăcinile se află în general în modul în care au fost crescuți, cu ideea că nimeni nu se ridică la nivelul lor. Sunt extrovertiți și vor că toată lumea să vadă asta.
Narcisistii vulnerabili (sau ascunși) sunt cei care în copilărie au simțit neglijare, critici și rușine, dezvoltând astfel latura unei personalități introverte. Reacționează dur la criticile celor din jur pentru că nu suportă ideea că nu se ridică la standardele cuiva. Chiar dacă nu sunt în centrul atenției, îi subminează pe cei care ies în evidență, pentru a-i detrona în ochii altora, se simte frustrarea și concurența din partea lor. Nu par a fi narcisiști pentru că știu să utilizeze empatia cognitivă (o gândesc, nu o simt), Ei se victimizeazâ deseori și folosesc expresii ca fiind lipsiți de șanse și folosesc agresivitatea pasivă. Și ei se consideră superiori altora, dar au impresia că oamenii nu reușesc să vadă acest lucru și se simt frustrați. Deși se simte superior, are o stimă de sine fragilă care îl face să reacționeze tacit, astfel încât să nu iasă în evidență și totuși să obțină validarea de care are nevoie. Simțindu-se mereu în competiție și cu dorința de a câștiga, nu apelează la modalități sănătoase, ci cel mai adesea la manipulare și amenințări. Cel mai frecvent ei se folosesc de rețelele de socializare, pentru că mediul virtual le permite să își construiască imaginea pe care și-o doresc și sunt destul de abili să facă asta. În subconștient nu sunt mulțumiți de cine sunt, astfel încât simt nevoia să fie percepuți drept cei care își doresc să pară.
Narcisistii maligni au cele mai multe trăsături comune cu celelalte tulburări de personalitate antisocială: sociopatia și psihopatia. Combină narcisismul cu agresiunea, paranoia și comportamentul antisocial. Ei sunt eroii imaturi emoțional care dacă nu pot devenii pozitivi schimbă macazul devenind eroi negativi. Ei sunt conduși de aceleași caracteristici cu celelalte categorii de narcisistii, dar pe lângă acestea simt plăcere când provoacă durere. În relațiile romantice folosesc același tipar că sociopații și psihopații: idealizare, defăimare, abandon, cu trecere bruscă de la o faza la altă în funcție de contextul și factorii externi care ii provoacă diferite stări. Tocmai acest simt denaturat al realității se împletește ușor cu paranoia, iar în momentul în care lucrurile le scapă de sub control pot deveni periculoși. Dependența de putere asupra altora îi face să-și iasă din minți atunci când simt că o pierd, pentru că se hrănesc cu ea. Tocmai pentru a nu-și pierde această putere își vor determina victimele să devină dependente de ei (sindromul Stockholm de exemplu). Le vor crea convingerea victimelor că sunt speciale dar numai atâta timp cât le rămân alături și vor reacționa așa cum așteaptă ei, altfel recurg la abuzuri dintre cele mai grave.
Față de persoanele semnificative din viața lor, au un efect distructiv pentru că reușesc să le facă să se îndoiască de ele însele și de realitatea pe care o percep. Nu sunt capabili să își asume responsabilități și consecințe, dar își asumă cu ușurință succesul chiar și când nu le aparține. Evident că eșecurile sunt atribuite mereu altora. Atunci când sunt totuși constrânși să își asume ceea ce nu-și doresc, apelează la manipulare, proiecție, gaslighting, intimidare, santaj.
Tocmai imaginea unui sine fals și percepția lor asupra perfecțiunii, îi împiedică să conștientizeze realitatea și să accepte ajutor în tratarea tulburării. Cei care încearcă să-i ajute să vadă realitatea se pot trezi cu toate argumentele întoarse împotriva lor, fiind numiți chiar ei „narcisiști”.
Sunt foarte multe de spus despre narcisiști și implicațiile pe care le au în viața noastră, dar le luam pe rând. Este important să îi recunoaștem și să facem diferența între ce este real și ce este indus, să creștem șansele de a le limita puterea și influența. Pentru că narcisiștii au capacitatea să ne facă să ne îndoim de noi înșine, dar niciodată de ei.