Mania (furia)
1. Mania ascunsa
Atat de frecvent se transforma furia in depresie incat am putea reformula o definitie profana a depresiei in felul urmator: „depresia este furia intoarsa spre sine.” Furia acumulata devine coplesitoare si cand nu este recunoscuta sau inteleasa, erupe intr-un fel sau altul.
Furia ascunsa se poate manifesta sub multe forme: atitudine pasiv-agresiva, disfunctiile sexuale, anxietatea (panica la cea mai mica provocare sau chiar fara motiv).
Oricare ar fi mijlocul, acea furie coplesitoare trebuie sa se elibereze. Cu atata violenta izbucneste furia incat poate conduce la atacuri de panica in care persoana are senzatia ca va muri.

2. Cauzele maniei
– Copilaria pierduta: pe langa rezervorul gol de afectiune, exista si un rezervor plin de furie veche, neconsumata, sentimentul ca ar fi fost cumva tradat de esecul familiei in care a crescut. Daca violenta fizica a facut parte din experienta de formare a copilului, mania este mult amplificata.
– Lipsa identitatii persoanei: cand lipsa de respect fata de sine se imbina cu absenta identitatii, persoana simte ca-i lipsete ceva. Semne de intrebare tulbura ceea ce ar fi trebuit sa fie o personalitate consolidata. Frustrarea care rezulta se exprima sub forma de manie.
– Neimplinirea din cauza celorlalti: amintiti-va de asemenea ca persoana codependenta, cu rezervorul de iubire aproape gol, graviteaza in jurul altor persoane tot cu rezervoare deficitare. Speranta nerostita, irationala, a doi oameni de felul acesta care se casatoresc, este: „tu imi vei umple rezervorul, tu ma vei face sa ma simt intreg.” Niciunul din ei nu poate face acest lucru. Frustrantul sentiment al unei duble tradari genereaza ceea ce numim: noua furie. Rezervorul de manie se umple pana la varf in timp ce recipientul pentru iubire ramane gol.

Vei fi uimit si tulburat – si !i foarte ranit – de ceea ce vei gasi in subconstientul tau. Dar, o data cu acea durere, vine si vindecarea si o noua si placuta constiinta a faptului ca omul este o masinarie complicata, alcătuita cu maiestrie.

* Fragmente din cartea “Labirintul codependentei” – de Robert Hemfeltdr. Frank Minirthdr. Paul Meier