Daca la un moment dat simti ca sentimentele tale sunt prea dureroase, ca incep sa iasa la suprafata probleme despre care stii ca nu esti capabil sa le faci fata, iti recomandam din toata inima sa ceri ajutor. Nefericirea nu trebuie sa iti umbreasca viata, nu trebuie transmisa involuntar copiilor si familiei. Poti respinge nefericirea alegand iubirea. Dar trebuie sa platesti un pret considerabil in durere pana cand ranile adanci vor fi curatate si vindecate. Primul pas este introspectia, sa privesti in tine insuti. Urmatorul pas este de a intelege mecanismul a ceea ce se intampla in interiorul tau. Abia apoi incepe marsul spre adevarata vindecare.

Negarea
Persoanele care cresc intr-o familie cu probleme invata foarte de timpuriu cum sa se foloseasca de negare. Sa spui ca lucrurile sunt bune sau mai putin daunatoare decat sunt in realitate, consecintele devastatoare par a se reduce la limita suportabilului. Negarea nu da voie problemelor dureroase sa iasa la suprafata, sa fie constientizate si rezolvate, devenind un mecanism de autoaparare si in acelasi timp de autodistrugere.

Cand negarea este confruntata cu adevarul poate iesi la suprafata:
– „Nu-i asa de rau cum pare.”
– „Din cauza mea face toate lucrurile astea (violenta, dependenta, etc.”
-„Daca as fi mai bun sau m-as stradui mai mult, lucrurile ar fi in regula.”
-„Asteapta: in curand totul va merge spre bine.”
– „E doar o problema minora.”
– „Eu n-am nici o problema, ar trebui sa va ocupati de cealalta persoana.”
– „Asa este el/ea si asta-i tot.”
– „Viata mea este mult prea intoarsa pe dos pentru a mai salva ceva. Nimic nu mai ajuta.”
– „Facem progrese si singuri, n-avem nevoie de ajutor.”
– „Orice mi s-ar intampla, este voia Domnului.”

In esenta, negarea este antiteza marturisirii. Negarea este cea mai puternica si daunatoare atitudine cu care vei avea de luptat in adancul sufletului tau si adevarata vindecare nu poate incepe inainte de a fi scapat de ea. S-ar putea sa nu-ti dai singur seama cat de groase si numeroase sunt zidurile negarii. Poate, pentru a le sparge, trebuie sa ceri sfatul sincer al unui prieten apropiat (membrii familiei sunt orbiti de aceeasi negare ca si tine si, de aceea, nu sunt observatori obiectivi). Prin orice mijloace, trebuie sa vezi situatia ta si relatiile exact asa cum sunt, nu cum ai vrea tu sa fie.
Negarea te protejeaza de pasul urmator care este dureros, poate chiar violent, dar vindecator si anume: furia.

* Fragmente din cartea “Labirintul codependentei” – de Robert Hemfeltdr. Frank Minirthdr. Paul Meier